hoe weet je of een avocado rijp is?

Kooktip #5: hoe weet je of een avocado rijp is?

In de vaste rubriek ‘Kooktips’ vind je handige tips en weetjes voor in en rondom de keuken. Geen sexy gerechten, maar handige handvatten om het koken gemakkelijker te maken. Deze keer geef ik antwoord op de vraag: hoe weet je of een avocado rijp is?


Avocado is een heerlijke vrucht uit Centraal-Amerika. Je kunt hem los opeten en uit de schil lepelen, maar hij is ook uitermate geschikt om te verwerken in de lekkerste gerechten. Denk aan: salades, sandwiches en sauzen. Avocado is op zijn lekkerst wanneer deze perfect rijp is. Het vruchtvlees is dan lekker zacht en romig. Aan de buitenkant is lastig te zien of een avocado rijp is en voelen door er een beetje in te knijpen is helaas ook niet betrouwbare methode om de rijpheid van een avocado te checken.

Hoe zie je of een avocado rijp is?

Gelukkig er een trucje wat altijd werkt om te controleren of een avocado rijp is. Aan de bovenzijde van de avocado zit een klein pitje. Heb je het vermoeden dat de avocado eetrijp is wil je hem graag gebruiken, maak het kleine pitje dan los. Op deze manier kun je het vruchtvlees van de avocado bekijken. Is de binnenzijde mooi lichtgroen, zoals je de hele avocado graag wil zien, dan is je avocado rijp!

Deze manier kun je tevens gebruiken om te kijken in welke staat de avocado zich bevind. Het spreekt voor zich dat wanneer het onder het pitje bruin ziet, de avocado overrijp is. Gooi hem niet meteen weg, maar snijd hem over de lengte door open. Misschien is alleen het bovenste deel van de vrucht bruin verkleurd. Dit kun je gewoon wegsnijden en de onderkant is evengoed bruikbaar.

Laat het pitje moeilijk los? Trek dan niet te hard aan het pitje, maar laat hem gewoon zitten. De avocado is in dit geval niet rijp. Laat hem nog 1 of 2 dagen liggen en probeer het vervolgens opnieuw.

Koken met avocado

Ik ben dol op avocado en verwerk hem dan ook maar al te graag in een lekker recept. Wil je ook graag lekker aan de slag in de keuken met avocado, probeer dan eens één van deze recepten:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *