makkelijke rendang

Makkelijke rendang

Hoofdgerecht met vlees • 20 minuten + 2,5 uur stoven

 


Ingrediënten (6-8 pers.)

2 volle eetlepels boemboe voor rendang (zie tip)
700 gram sukadelappen
1 blik kokosmelk
500 ml runderbouillon
2 paprika’s
2 uien
250 gram champignons

stoofpan (zie tip)

 

Bereidingswijze

Snijd de sukadelappen in 2 of 3 grote stukken en bak ze op hoog vuur in een beetje boter of olie aan beide kanten aan. Haal het vlees vervolgens uit de pan en leg apart. Herhaal dit met alle stukjes rundvlees.

Maak de paprika en de uien schoon en snijd beide in grove blokjes, ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe de groenten in de pan en bak op hoog vuur even kort aan. Zet het vuur vervolgens laag en voeg de boemboe toe. Bak dit kort even mee.

Giet de kokosmelk en de rundvleesbouillon in de stoofpan. Doe de sukadelappen weer terug in de pan samen met de champignons. Deze kun je zijn geheel toevoegen. Breng het geheel rustig aan de kook. Zet hierna het vuur laag en doe de deksel schuin op de pan. Laat de makkelijke rendang minimal 2,5 uur stoven op laag vuur.

Na 2,5 uur stoven is het vlees gaar en super zacht. Ook het vocht is voor een groot deel ingedikt en verdampt zodat alle smaken optimaal in het vlees zijn opgenomen. Trek het vlees uit elkaar of serveer de stukjes rundvlees in zijn geheel. Serveer de makkelijke rendang met rijst of rijstmie en bijvoorbeeld zoetzure komkommer. Dit gerecht past ook perfect op een Indonesische rijsttafel.

 

Tips

Voor het bereiden van stoofgerechten gebruik je een speciale pan: een stoofpan (of braadpan) genoemd. Deze pan is vaak breed en diep. Daarnaast heeft een stoofpan een dikke bodem zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Ook zorgt de dikke bodem ervoor dat het gerecht minder snel aanbakt dan in een pan met een dunne bodem (een kookpan).

Dit gerecht is ideaal om te koken wanneer je veel gasten krijgt. Je kunt dit gerecht 1 of 2 dagen volledig voorbereiden. De dag van het diner zet je dan weer terug op het vuur om te verwarmen. Het vlees is nog steeds heerlijk gaar en alle smaken zijn behouden gebleven.

Traditionele rendang bestaat voornamelijk uit rundvlees. De grove stukken paprika, ui en de champignons zijn geen klassieke toevoegingen aan het gerecht, maar maken deze makkelijke rendang wél tot een volwaardig hoofdgerecht.

Boemboe is een kruidenpasta voor het maken voor Indonesische gerechten. Deze zijn te koop bij toko’s, maar ook bij reguliere supermarkten. De boemboe voor rendang die ikzelf altijd gebruik is van het merk Cap Ibu, te koop bij de toko.

 

Misschien vind je dit ook lekker

1 reactie op “Makkelijke rendang”

  1. Pingback: Romige pappardelle met stoofvlees en champignons - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.