seizoensgroenten van septemper - pompoen - pompoen schillen

Seizoensgroenten van september: paddenstoelen, pompoen en knolselderij

Koken volgens het seizoen heeft veel voordelen. Het is goedkoper, beter voor het milieu en de smaak van de groenten is op z’n best! In dit artikel licht ik een aantal seizoensgroenten van september: paddenstoelen, pompoen en knolselderij.



Seizoensgroenten van september

In september gaat de herfst echt beginnen, althans als het aan de groenten ligt. Het weer is onvoorspelbaar, maar de groenten zijn betrouwbaar! Kies in september lekker voor herfstgroenten die weer lekker veel verkrijgbaar zijn. Denk aan: paddenstoelen, pompoen en knolselderij. Deze groenten licht ik in dit artikel uitgebreid voor je uit, zodat je genoeg inspiratie hebt om lekker aan de slag te gaan in de keuken.

Paddenstoelen

Als ik aan paddenstoelen denk, denk ik meteen aan de herfst. Deze lekkere smaakbommetjes lenen zich uitstekend om te verwerken in verschillende soorten gerechten. Voeg met een handje paddenstoelen toe aan je gerecht voor wat extra vitamines of zet paddenstoelen in de hoofdrol. Het kan allemaal!

Combineer paddenstoelen met: boter, peper, prei, eend, rundvlees, zalm, rijst, uien, truffel, tijm, kaas, wijn, peterselie, knoflook, room, sojasaus, mosterd, kip, pompoen.

Recepten met paddenstoelen:


Pompoen

Pompoen is ook zo’n typische herfstgroenten. Verwerk pompoen in stoofpotten, pasta’s of maak er een lekkere soep van. Met pompoen zit je eigenlijk altijd goed. Ook geroosterd in de oven is pompoen heerlijk. Snijd de pompoen hiervoor in hapklare stukken en rooster 25 minuten op 200 graden.

Combineer pompoen met: laurier, sinaasappel kaneel, knoflook, gember, room, ui, noten, chilipeper, kokos, pastinaak, wortel, veldsla, Parmezaanse kaas, yoghurt, crème fraîche, garnalen, kreeft, rozemarijn, salie, koriander, peterselie, tijm, rijst, pasta, appel, cranberry’s, varkensvlees, peulvruchten, honing, paddenstoelen.

Recepten met pompoen:


Knolselderij

Een groenten die je misschien niet zo vaak op het menu zet, maar wel ontzettend lekker is: knolselderij. Deze grote, robuuste groenten ziet er misschien wat intimiderend uit, met als z’n knobbels en stevige vormen, maar van binnen smaakt ie fris en ietwat zoet. Maak er een lekkere soep van of eet ‘m rauw in een salade. Schoonmaken is niet zo moeilijk als het lijkt. Snijd rondom een groot deel van de buitenkant weg totdat je alleen de gladde binnenkant overhoudt.

Combineer knolselderij met: truffel, appel, walnoten, wortel, room, rundvlees, kip, rozijnen, paprika, mosterd, peterselie, prei, spek, erwten, uien, varkensvlees, champignon, chorizo.

Recepten met knolselderij: