quinoasalade met kikkererwten

Quinoasalade met kikkererwten en feta

Een voedzame quinoasalade met krokante kikkererwten, zoute feta, verse kruiden, knapperige groenten en een romige dressing. Deze quinoasalade met kikkererwten heeft het allemaal! Een lekkere en gezonde salade die je zowel voor de lunch als voor het avondeten kunt eten. Een echte alleskunner dus. Deze salade vormt de basis voor de maaltijd of voegt net die extra vezels en vitamines toe je nog nodig hebt voor het avondeten.



Quinoasalade met kikkererwten en feta

Deze quinoasalade met kikkererwten en feta is echt een topsalade. Ik maak er graag meteen een grote portie van zodat ik voor het avondeten een voedzame maaltijd heb, maar ook voldoende overhoudt voor een gezonde lunch de volgende dag. Deze quinoasalade bevat lekker veel vezels wat erg gezond is. De quinoa en de kikkererwten dragen hier het meest aan mij.


Wat is quinoa?

Quinoa, uitgesproken als: “kien-wah”, zijn zaden die worden gegeten zoals granen. Ondanks de manier waarop ze genuttigd worden, op dezelfde manier als bijvoorbeeld pasta of couscous, is dit dus geen graan. Quinoa bevat dan ook bijvoorbeeld geen gluten.

Quinoa kan gegeten worden zoals bijvoorbeeld rijst of couscous en vormt een goede basis voor veel gerechten. Eet het los, naast bijvoorbeeld een stoofgerecht, maar je kunt er ook heerlijke salades mee maken. De smaak is ietwat nootachtig en de quinoa behoudt een goede bite na het koken.

Gebruik per persoon ongeveer 75 gram quinoa, ongekookt (dezelfde hoeveelheid als voor bijvoorbeeld rijst geldt.) De kooktijd verschilt tussen 10 tot 15 minuten.

Ben je benieuwd naar meer recepten met quinoa? Bekijk dan ook deze gerechten:
Snel & Simpel: quinoabowl met pittige tonijn en gegrilde Romeinse sla
Snelle quinoabowl met frisse groenten
Quinoasalade met biet, zalm en geitenkaas
Quinoa sushi
Tabouleh van quinoa met feta en granaatappel
Buddha bowl met quinoa, geroosterde groenten en Srirachadressing

quinoasalade met kikkererwten

Quinoasalade met kikkererwten en feta

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Salade
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 165 gram quinoa
  • ½ komkommer
  • 2 bosuitjes
  • 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht: 240 gram)
  • 200 gram feta
  • 1 bosje verse basilicum (optioneel)

Voor de marinade van de kikkererwten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel honing
  • peper en zout (naar smaak)

Voor de saladedressing

  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel azijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels dille (vers of gedroogd)
  • peper en zout (naar smaak)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
  • Rooster de kikkererwten. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze eventueel droog. Meng de kikkererwten in een ruime kom met de olie, honing, paprikapoeder, rozemarijn en eventueel peper en zout. Roer het geheel goed door en verdeel dit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de kikkererwten 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak de dressing. Meng in een ruime saladekom de mosterd, honing, azijn en wat peper en zout met elkaar. Voeg daar druppelgewijs de olijfolie aan toe terwijl je roert. Op deze manier mengt de dressing het makkelijkst. Voeg, wanneer alle olie is opgenomen door de dressing, de dille toe en meng dit goed door. Zet apart tot verder gebruik.
  • Giet de quinoa af wanneer de kooktijd verstreken is. Laat goed uitlekken, schep terug in de pan en laat met de deksel op de pan nog 5 tot 10 minuten stomen. Dit maakt de quinoa lekker droog zodat deze de dressing goed kan opnemen.
  • Was en snijd intussen de groenten: de bosuitjes in fijne ringen en de komkommer in kleine blokjes. Verbrokkel de feta in kleine stukjes.
  • Meng de quinoa, de bosuitjes, de komkommer en de feta met de saladedressing. Voeg hier als laatste de geroosterde kikkererwten aan toe. Maak de salade eventueel als met wat blaadjes verse basilicum.
  • Eet deze quinoasalade met kikkererwten als bijgerecht, maar ook als maaltijdsalade is dit recept zeer geschikt.
Trefwoord Maaltijdsalade, Makkelijk, Salade, Vegetarisch, Zomer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating