furikake

Furikake (een heerlijke Japanse smaakmaker) – recept

Ken jij de Japanse smaakmaker furikake al? Deze heerlijke topping voegt ontzettend veel smaak toe aan veel gerechten. Lees alles over dit product en het gebruik, inclusief recept om het zelf te maken!Wat is furikake?

Furikake een Japanse topping voor over bijvoorbeeld rijst en andere hartige ingrediënten. De basis voor deze smaakmaker zijn voornamelijk gedroogde ingrediënten zoals nori en gedroogde vis. Ook bevat furikake zout en sesamzaadjes. De smaak wordt omschreven als umami: hartigheid.

Je kunt dit product kant-en-klaar kopen bij de toko, maar zelf maken is net zo makkelijk. Een groot voordeel: je maakt hem precies zoals je zelf lekker vind! Ondanks dat de basis vaak hetzelfde is, zijn er veel soorten recepten voor furikake. Het recept dat ik graag maak en gebruik is eenvoudig en niet te bewerkelijk, net als andere Japanse recepten. Zo wordt de Japanse toegankelijk voor elk huishouden.

Benieuwd naar meer Japanse recepten? Bekijk deze gerechten eens!
Yakisoba: Japanse noedels met varkenfilet en kool
Basisrecept voor sushirijst
Maki sushi met pittige tonijn en komkommer
Japans gevulde eieren met wasabi en warmgerookte zalm

Okonomiyaki – Japanse pannenkoek met groenten en spek


Hoe gebruik je furikake?

Furikake voegt ontzettend veel smaak toe aan je gerechten. Het is heerlijk als topping over bijvoorbeeld rijst of een sushibowl. Maar, voel je vooral vrij om een beetje over een (Japans) gerecht te strooien als je wat smaak wil toevoegen. Gerechten waar ik graag deze lekkere, Japanse topping bij eet:

furikake

Furikake recept

Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Porties 25 gram

Ingrediënten
  

  • 1 theelepel suiker
  • 1 norivel
  • 2 theelepels zeezout (grof)
  • 4 eetlepels sesamzaad
  • 2 theelepels gedroogde garnalen

En verder

  • staafmixer met molentje of vijzel

Instructies
 

  • Scheur het norivel in kleinere stukken en doe het in het molentje van de staafmixer. Voeg ook de suiker, de gedroogde garnalen en 1 theelepel grof zout toe. Mix het mengsel vervolgens tot er gelijkmatige stukjes ontstaan. Je kunt de furikake zo grof of zo fijn malen als je zelf wil. Doe de furikake in een schoon bakje.
  • Rooster intussen in een droge koekenpan de sesamzaadjes tot ze beginnen te geuren. Zet het vuur niet te hoog en blijf bij de pan, want ze kunnen snel verbranden. Wals de pan om de 20 seconden even tegen het aanbakken. Voeg de sesamzaadjes toe aan de furikake.
  • Voeg als laatste nog 1 theelepel grof zout toe aan het bakje en de furikake is klaar. Je kunt het droge mengsel lang bewaren in de voorraadkast.

Notities

Heb je geen staafmixermolentje? Dan kun je de vijzel gebruiken. Maal alle ingrediënten, zoals aangegeven in het recept, met de hand zo grof of zo fijn als je zelf wil.
Ook zonder staafmixermolentje of vijzel kun je furikake zelf maken. Zorg dat je in dat geval de ingrediënten (norivel en gedroogde garnalen) zeer fijn hakt.
Trefwoord Makkelijk, Snel, Topping

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating