koken met restjes pompoensoep

Koken met restjes: pompoensoep met prei en courgette

In de rubriek ‘Koken met restjes‘ vind je laagdrempelige en eenvoudige recepten om te koken met restjes. Deze recepten maken het makkelijker om minder voeding te verspillen en om creatief en gevarieerd te koken met wat je in huis hebt. In dit recept voor pompoensoep wordt er gekookt met restjes groenten. In dit recept: pompoen, prei en courgette. Maar, lees vooral verder voor meer lekker groentencombinaties!


Ingrediënten (ongeveer 3 pers.)

½ pompoen
½ prei
½ courgette
0,5 liter bouillon
1 eetlepel tomatenpuree


Bereidingswijze

Was de pompoen grondig of schil de pompoen. Haal de zaadlijsten uit het vruchtvlees en snijd het vruchtvlees vervolgens in gelijke stukken. Maak ook de prei en de courgette schoon en snijd in grove blokjes.

Verwarm een koekenpan met wat vetstof en doe hier de groenten in. Bak ongeveer 3 minuten aan, voeg de tomatenpuree en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.

Zet, wanneer het geheel kookt, het vuur lager. Laat de pompoensoep pruttelen totdat alle groenten gaar zijn. Afhankelijk van de grootte van de groenten duurt dit korter of langer, maar het duurt ongeveer 15 minuten.

Haal de pan hierna van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Je kunt ook de blender gebruiken om de soep de te mixen. Laat de soep dan wel eerst ietwat afkoelen.

koken met restjes pompoensoep


Variatietips

Dit recept kun je heel goed een lekkere twist geven door het toe voegen van smaakmaker. Voeg bijvoorbeeld specerijen toe (komijn, paprikapoeder en rode peper) om de pompoensoep wat kruidiger te maken of voeg ongeveer 100 ml room toe om de pompoensoep lekker romig te maken. Andere ingrediënten die je eenvoudig kunt toevoegen aan dit recept zijn: zongedroogde tomaat, zelfgemaakte croutons met kaas, noten (als topping), pesto of verse kruiden.

Dit recept is eigenlijk een basisrecept. Een basisrecept voor groentensoep met allerlei soorten groenten. Zo maak je eenvoudig een gezond gerecht met groenten die over hebt. Zo’n lekkere groentensoep kun je dus ook maken met andere soorten groenten. Ik geef je wat tips voor lekkere groentencombinaties die je kunt verwerken in een lekkere soep:

  • Tomaten, pompoen, paprika’s. Rooster alle groenten in de oven en mix het geheel vervolgens met bouillon tot een lekkere soep.
  • Doperwtjes, spinazie, broccoli. Kook alle ingrediënten met bouillon en vul eventueel aan met kookroom.
  • Wortel, gember, rode peper, zoete aardappel, pompoen. Maak van deze groenten een kruidige soep. Kook, mix en rasp na de bereiding wat sinaasappelschil boven het geheel.
  • Bonen, linzen of kikkerwten (blik), zoete aardappel, tomaat. Snijd alle ingrediënten en laat lekker lang pruttelen tot een dikke soep. Voeg eventueel wat specerijen toe, zoals komijn, rode peper, gember, paprikapoeder.

Ben je op zoek naar meer lekkere soeprecepten? Alle soeprecepten van StudioKOOK vind je hier (klik).


Misschien vind je dit ook lekker

1 reactie op “Koken met restjes: pompoensoep met prei en courgette”

  1. Pingback: Snel & Simpel: pastinaaksoep met pesto en feta - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.