seizoensgroenten van januari seizoensgroenten van oktober

Seizoensgroenten van januari

Koken volgens het seizoen heeft veel voordelen. Het is goedkoper, beter voor het milieu en de smaak van de groenten is op z’n best! In dit artikel licht ik een aantal seizoensgroenten van januari uit: knolselderij, spruiten, uien en prei.


Deze maand is de winter nog in volle gang en dit zien we ook terug in de seizoensgroenten van januari. Typische wintergroenten zoals boerenkool, spruiten, uien en winterpeen. Hiermee maak je natuurlijk de lekkerste recepten voor stamppot, een heerlijk winters gerecht! Maar, in januari is er nog meer verkrijgbaar.


Knolselderij

Knolselderij is een heerlijke stevige groenten. Ondanks zijn robuuste uiterlijk, is de smaak verfijnd. De frisse tonen kun je herkennen door smaak van bladselderij, die veelal in groentensoep verwerkt wordt. Bladselderij zijn de jonge bladeren van de knolselderij.
Knolselderij leent zich goed voor het maken van soepen of rooster knolselderij in de oven (25 minuten, 200 graden) of verwerkt deze gezonde groenten eens in een stamppotje.

Combineer knolselderij met: noten, kaas, room, spek, paddenstoelen.
Recepten met knolselderij:Verschillende seizoensgroeten van januari. Uien en knolselderij.
Omelet uit de oven met prei en gorgonzola. Met de seizoensgroenten van januari: prei.


Prei

Prei, nog zo’n gezonde groenten. Prei is vaak het hele jaar verkrijgbaar, maar voornamelijk in het najaar en de winter. Prei in de zomermaanden heeft vaak lang in de opslag gelegen en komt niet altijd uit Nederland. Geniet daarom lekker van prei als het in het seizoen is!
Prei is lekker in bijvoorbeeld gevulde soepen en geeft body aan gerechten zoals nasi of pastasauzen. Maar, prei verdient ook een plekje op de voorgrond!

Combineer prei met: zalm, kip, linzen, kazen (zoals geitenkaas en blauwaderkaas).
Recepten met prei:


Spruiten

Spruitjes zijn niet altijd geliefd vanwege de ietwat bittere smaak. Maar wie kan spruitjes weerstaan als hier tegenover frisse en zoete smaken staan? Met spruiten kun je veel meer recepten maken dan stamppot en het Hollandse AVG’tje. Ik vind spruitjes zelf het lekkerst geroosterd in de oven, bijvoorbeeld bij de kaasfondue of in een salade. Probeer het eens!
Spruitjes zijn geschikt om te wokken, te roosteren in de oven, maar ook om rauw te eten.
Ook leuk: wist je dat spruitjes ook in de kleur paars verkijgbaar zijn?

Combineer spruitjes met: citroen, geitenkaas, mosterd, tijm.
Recepten met spruiten:Uien

Uien, onmisbaar in de keuken. Ze vormen de basis voor veel gerechten. Denk maar aan risotto, de saus voor een lekker pastagerecht en ook begint bijna elk recept voor soep met de woorden ‘fruit de ui…’. Maar, deze gezonde groenten verdienen zo nu en dan ook de hoofdrol in een recept! Want, ze zijn vezelrijk, het zijn echte alleskunners en met de juiste bereiding maak je van de simpele ui een culinair hoogstandje.

Combineer uien met: witte wijn, kaas, mosterd, azijn, truffel, pepers.
Recepten met ui:


De seizoensgroenten van januari zijn winters en divers. Eet lekker in het seizoen om optimaal van de smaak van deze lekkere producten te kunnen genieten. Lees ook over de seizoensgroenten van november en december.2 reacties op “Seizoensgroenten van januari”

  1. Pingback: StudioKOOK in 2019 - StudioKOOK

  2. Pingback: Seizoensgroenten van april: asperges, spinazie en radijsjes - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.