seizoensgroenten van juni - broccoli vers

Seizoensgroenten van juni

Koken volgens het seizoen heeft veel voordelen. Het is goedkoper, beter voor het milieu en de smaak van de groenten is op z’n best! In dit artikel licht ik een aantal seizoensgroenten van juni uit: tomaten, broccoli en prinsessenboon (ofwel: de sperzieboon).Seizoensgroenten van juni

Juni, een maand vol verwachtingen want 20 juni begint de zomer! Naast lange dagen en hoge temperaturen betekent de zomer ook een omslag in koken en gerechten. De nadruk ligt op lichte recepten met frisse producten. De seizoensgroenten van juni passen zich helemaal aan aan het seizoen. Denk aan: venkel, de lichte savooiekool en artisjok. Lees hier meer over: tomaten, broccoli en sperzieboontjes.


Tomaten

Wie eet ze niet? Ook al houd je niet van een verse tomaat, los of bijvoorbeeld op brood, tomaten worden in zoveel gerechten verwerkt. Het is haast onmogelijk om ze niet te eten! Naast dat ze ontzettend lekker zijn, zijn ze ook nog eens super gezond. Wist je dat verwarmde tomaten nóg gezonder zijn dan een rauwe tomaat? Reden genoeg om nog wat vaker een zelfgemaakte tomatensaus of die lekkere tomaten taart op tafel te zetten!

Combineer tomaat met: artisjok, linzen, komkommer, linzen, citroen, venkel, basilicum, tijm, balsamico azijn, courgette, witte bonen, olijven, varkensvlees, rode wijn, kaassoorten, uien.

Recepten met tomaat:


Broccoli

Deze heerlijke groene groenten is een echte alleskunner. Gekookt of gestoomd is broccoli ontzettend lekker, maar wok hem ook eens voor een oosters gerecht of rooster broccoli in de oven. Wist je dat je de stronk ook kunt eten? Snijd de stronk super fijn (eventueel met behulp van een keukenmachine) en verwerk het vervolgens in deze broccolikoekjes.

Combineer broccoli met: bloemkool, knoflook, kaas, citroen, room, rode peper, sojasaus, paprika, amandelen, kip, ansjovis.

Recepten met broccoli:


Sperziebonen

De sperzieboon is een echte Hollandse groenten die niet weg te denken is uit de Hollandse keuken. Eet ze gekookt met aardappeltjes maar varieer ook eens met sperziebonen! Denk aan heerlijke curry met kip of een hartige taart.

Combineer sperziebonen met: bonen, rundvlees, azijn, amandelen, hazelnoten, spek, feta, geitenkaas, mosterd, linzen, tomaten, uien, kokos, tonijn.

Recepten met sperziebonen: