tijd besparen in de keuken

Tijd besparen in de keuken – 12 handige tips

Tijd besparen in de keuken. Altijd mooi meegenomen toch? Deze 12 handige tips zorgen ervoor dat jij niet langer dan nodig in de keuken hoeft te staan. Deze keukentips zijn onmisbaar en waarschijnlijk ken je ze nog niet! Help jezelf een handje en pas deze tips toe tijdens het koken zodat je meer tijd hebt voor andere dingen.



Tijd besparen in de keuken

Na een lange dag kom je thuis. Je schenkt voor jezelf wat drinken in en ploft neer op de bank. Maar dan het eten… Het is belangrijk om gezond te koken, het liefst zoveel mogelijk zelf, maar het liefst niet te moeilijk. Met deze 12 tips om tijd te besparen in de keuken wordt eten koken elke dag een eitje en verspil je geen tijd meer. Daarnaast zijn deze keukentips ook ontzettend handig om minder te verspillen en minder rommel te maken.

Pak het slim aan in de keuken. Deze tips voor tijd besparen in de keuken zet je niet alleen in op een doordeweekse avond, maar gebruik ze ook wanneer je kookt voor een gezelschap.

tijd besparen in de keuken
Snijd groenten voor en bewaar afgedekt in de koelkast voor later

Koop voorgesneden groenten of snijd ze zelf voor. Dit betekent: kook je vandaag met paprika, maar later in de week ook? Snijd deze paprika ook meteen. Zet alle voorgesneden groenten in bewaarbakjes in de koelkast.

Verspil geen tijd aan het schillen van groenten en fruit. Veel groenten en fruit hoeft helemaal niet geschild te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: appels, kiwi, aardappels, wortels, … Goed wassen is voldoende. Naast de tijdwinst die je zo maakt, behoudt je ook nog eens extra vitamines. Deze bevinden zich namelijk vaak in of net onder de schil!

Kook alles in één pan. Hiermee bespaar je niet alleen tijd, maar ook nog eens afwas. Eénpansrecepten zijn een de ultieme gerechten om tijd te besparen, dus deze zou iedereen in zijn of haar repertoire moeten hebben. Eénpansgerechten zijn eenvoudig. Denk hierbij al aan een lekkere salade, een traybake of een hartige taart.

Dit zijn lekkere eenpansgerechten om te koken:
Bami met zalm en broccoli
Risi e bisi met zalm (risotto met doperwtjes en zalm)
Prei-courgettegratin met Serranoham (snel & simpel)

Meal preppen. Je kent het woord misschien wel, maar het is ook nog eens super efficiënt. Kook voor meerdere dagen en zet het in de bewaarbakjes in de koelkast. Wanneer het etenstijd is hoef je het alleen nog maar op te warmen.
Toch op zoek naar wat variatie? Een kleine verandering kan al veel verschil maken. Eet op dag één een heerlijke chili sin carne met rijst en vul er op dag twee tortillawraps mee en bak ze af met kaas in de oven.

spinazielasagne met gehakt
Spinazielasagne met gehaktmaak ovenschotels in tweevoud

Gebruik de juiste keukengadgets. Er zijn ontzettend veel producten op de markt om koken makkelijker te maken. Soms is dit niet meer dan een illusie, maar er zijn een hoop keukengadgets die wel degelijk het verschil kunnen maken in de keuken. Mijn favorieten? De knoflookpers (dit is mijn favoriet), een pan met een dikke bodem (handig voor stoofpotten, soepen en éénpansgerechten) en de staafmixer. Op m’n wensenlijst: een keukenmachine waarmee je supersnel je groenten kunt snijden.

Werk netjes. Een opgeruimde keuken, is een opgeruimd hoofd. Houd overzichtelijk wat je nog moet doen en wat je al gedaan hebt. Gooi afval weg en zet vaat in de gootsteen of in de vaatwasmachine. Koken was nog nooit zo snel en makkelijk gedaan.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees het recept, zet ingrediënten klaar. Kies wanneer je niet veel tijd hebt of weinig tijd wil spenderen in de keuken niet voor iets nieuws, maar ga voor een recept dat je al kent.

Gebruik restjes. Ook voor restjes geldt: gooi dit niet weg, maar tover het na een aantal dagen om tot een heerlijk gerecht. Een overgebleven stoofpot tover je met wat extra bouillon en pasta om tot een maaltijdsoep, maak van gekookte aardappelen een lekkere frittata en verwerk restjes groenten in een Italiaanse risotto, nasi of pasta.

Deze recepten zijn handig om restjes op te maken:
Koken met restjes: loempia’s met bami of nasi
Koken met restjes: pompoensoep met prei en courgette
Koken met restjes: panzanella met geroosterde groenten

corona recepten coronavirus - tijd besparen in de keuken
Zorg voor een goed en efficiënt gevulde voorraadkast
geroosterde bloemkool
Geroosterde bloemkoolde oven doet het werk

Kies voor de juiste producten. Stoofvlees kost veel tijd om te bereiden, maar met een platgeslagen kipfilet ben je een stuk sneller klaar. Wanneer je tijd en energie hebt, bijvoorbeeld in het weekend, kun je je slag slaan met uitgebreide recepten om lekker lang mee in de keuken te staan. Maar, kies slim op dagen dat je minder tijd (en misschien ook wel minder zin hebt) voor producten die snel klaar zijn. Denk aan: kipfilet, kleine worstjes, vis, kook groenten beetgaar of eet ze rauw.

Gebruik de oven. Ovenrecepten besparen ontzettend veel tijd, want aan jou rest alleen de voorbereiding. De oven doet het werk! Ik maak ovenschotels graag in tweevoud. Eén voor vandaag en de ander voor morgen.

Deze ovenrecepten zijn handig om in je repertoire te hebben:
Krokante aardappeltjes uit de oven
Kooktip #9: groenten roosteren in de oven, zo worden ze écht krokant!
Spinazielasagne met gehakt

Gebruik de diepvries. Kook voldoende en vries porties in. Dit werkt fantastisch goed voor bijvoorbeeld: soepen, sauzen en stoofpotten.
Vries ook bijvoorbeeld restjes gesneden groenten of vlees in. Zo verspil je niets en hoef je deze ingrediënten voor een later gerecht niet lang voor te bereiden. Je haalt ze zo uit de diepvries!

Zorg voor een goed en efficiënt gevulde voorraadkast. Voedingsmiddelen is altijd handig om in voorraad te hebben. Zorg voor handige ingrediënten in de voorraadkast zodat je snel en makkelijk iets kunt koken. Denk hierbij aan: gedroogde pasta, sauzen in potten, gedroogde specerijen (hiermee voeg je snel smaak toe), peulvruchten in blik (deze zijn gekookt, dat bespaart tijd). Hetzelfde geldt voor de vriezer: diepgevroren groenten, fruits en deeg zijn altijd handig om in huis te hebben.

Deze recepten maak je met ingrediënten uit de voorraadkast:
Plaattaart met kikkererwten, pesto en geitenkaas (uit de voorraadkast)
Currysoep met gele spliterwten
Omelet met zalm en aardappel uit de oven


Wat is jouw ultieme tip voor tijd besparen in de keuken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *