Tijdens warm weer heb je misschien geen zin om in de keuken te staan. Helemaal niet voor een gerecht met een lange bereidingswijze of om boven de hete pannen te staan. Koken en eten tijdens een hittegolf pak je slim aan met deze recepten en tips.
Tips voor voor eten tijdens een hittegolf
Koken tijdens een hittegolf is een uitdaging op zich. Handige tips zijn daarom meer dan welkom! Ik deel mijn trucs voor snelle en gezonde maaltijden, ook tijdens een hittegolf. Want, naast voldoende drinken is goed blijven eten ook belangrijk tijdens een hittegolf!
- Kies voor recepten met een koude bereidingswijze. Hierbij denk je natuurlijk direct aan een goede salade, maar ook een smakelijke bowl is een geschikt gerecht voor deze tip. Kies zoveel mogelijk voor koude, maar smaakvolle ingrediënten zoals: fruitsoorten, kaas, noten, paprika’s, komkommer, tomaat, fijngesneden ui. Ook groenten’rijst’ en -‘pasta’ kun je prima koud eten, bijvoorbeeld: broccoli- of bloemkoolrijst en courgetti. Toch nog iets koken, bakken of roosteren in de oven? Dit wordt met zoveel koude ingrediënten een kleine taak zonder moeite.
- Kies voor zelf samenstellen. Borden opmaken in de keuken? Ga voor gemak en laat iedereen zijn eigen bordje opscheppen of gerecht samenstellen. Dit is makkelijk toepasbaar met gerechten zoals: wraps, burgers, salades, aardappelen-vlees-groenten, etc.
- Maak het jezelf makkelijk. Elimineer keukentaken zoals snijden en marineren en koop voorgesneden groenten, kant-en-klaar deeg, groenten uit blik of de diepvries en ook is er plaats voor voorgemarineerd vlees of vis. Ben je hier eigenlijk niet dol op? Kies dan voor snelle marinades met behulp van specerijen.
- Kook voor meerdere dagen. Eet je één dag pastasalade? Kook meteen een grote hoeveelheid pasta zodat je de volgende dag opnieuw een lekkere pastasalade op tafel kunt zetten. Ook met restjes rijst, van bijvoorbeeld nasi op dag 1, maak je de volgende dag een heerlijke rijstsalade. Gebraden vlees verwerk je de volgende in een lekker gevuld brood wat je alleen nog even in de oven hoeft te schuiven.
- Bereidt maaltijden voor. Eén keer koken voor meerdere dagen is ook uitstekend toepasbaar op de voorbereiding. Snijd groenten voor en bewaar deze in afgesloten trommeltjes in de koelkast. Hetzelfde geldt voor fruit.
- Kies voor een korte bereidingswijze. Hoge temperaturen zijn niet ideaal om een stoofpot een paar uur te laten sudderen op het vuur. Kies daarom voor gerechten en ingrediënten die snel klaar zijn. Kies voor bijvoorbeeld vis, kipfilet, filetlapjes, kleine worstjes of vegetarisch. Bereidt groenten beetgaar of eet ze rauw.
Recepten voor eten tijdens een hittegolf
Voor nog meer gemak kies je voor één van deze makkelijk en lekkere recepten voor eten tijdens een hittegolf. Deze recepten zijn stuk voor stuk makkelijk en snel te bereiden. Welk van deze recepten maak jij als eerst?
Klik op de titel van het gerecht om naar het recept te gaan.

Voor nog meer gemak kies je voor warmgerookte zalm.

Snel klaar met kant-en-klare gerookte kip

Makkelijk en snel te bereiden en te eten.

Werk overgebleven restjes rijst in een koele rijstsalade met frisse groenten.

Deze nachos’s schuif je zo in de oven. Serveer met je favoriete dip. Laat de vis weg voor een vega nachoschotel of vervang door rulgebakken gehakt of gerookte kipreepjes.

De warmgerookte zalm is al gegaard en dus is deze koolsalade extra snel klaar.

Deze pasta is weliswaar warm, maar o zo snel klaar! De saus hoeft namelijk niet te worden gekookt.

Nog sneller klaar zijn in de keuken? Kies voor verse tzatziki of knoflooksaus uit de supermarkt.

Deze burgers stel je snel en makkelijk samen, aan tafel.

Kook een extra portie aardappeltjes en rooster ze de volgende dag in de oven en eet ze naast een groene salade.
Bekijk voor meer inspiratie tijdens koken en eten tijdens een hittegolf ook dit artikel: eten met warm weer (klik). Hier vind je nog meer receptinspiratie, zoals: snelle quinoabowl met knapperige groenten, pitabroodjes met spek en geitenkaas en poké bowl met avocado, mango en garnalen.
Bedankt voor het delen van deze lekkere recepten. Ik vind het ook altijd lastig om te bedenken wat ik wil eten in de zomer. Een salade of een broodje zijn altijd goede opties. Daarnaast gebruik ook ook veel Chinese kruiden en groentes, zodat ik veel afwisseling in smaak heb.