perfecte ei paasbrunch recepten met ei houdbaarheid eieren

Kooktip #7: houdbaarheid eieren controleren (+ recepten!)

In de vaste rubriek ‘Kooktips’ vind je handige tips en weetjes voor in en rondom de keuken. Geen sexy gerechten, maar handige handvatten om het koken gemakkelijker te maken. In deze editie vertel ik je hoe je de houdbaarheid van eieren kunt controleren.


Op elk product staat een houdbaarheidsdatum want ons een richtlijn geeft om voedsel veilig te kunnen nuttigen. Maar, de houdbaarheidsdatum zegt niet alles en soms hoef je niet direct iets weg te gooien ondanks dat het volgens de verpakking niet meer goed is. Want, verspillen is zonde, toch?


Hoe kun je de houdbaarheid van eieren controleren?

Voor eieren is dit ook het geval. En gelukkig is er voor dit product een simpel trucje waarmee je kunt controleren of je ei nog veilig is om te eten of niet. Doe het ei of de eieren in een grote kom met water. Wanneer een ei ouder wordt, verdampt er vocht en ontstaat er lucht in de schaal. Een ei dat oud is en niet meer goed is, zal dus blijven drijven. Deze eieren kun je niet meer eten.

Wanneer een nog makkelijk houdbaar is, zal het ei naar de bodem zakken en gaan “liggen”. Heeft het ei enigszins de neiging om te drijven en je zie dat het ei rechtop blijft staan? Dit ei kun je ook nog goed eten, maar is niet meer vers. Eet hem dus op voordat deze zijn houdbaarheid verliest!


Koken met eieren

Met een eitje is heerlijk om te koken of te bakken en zo op te eten. Of wat dacht je van een zelfgemaakte omelet? Maar, met een ei kun je eigenlijk alle kanten op in de keuken, voor zowel zoete als hartige gerechten. Heb je zin een lekker eiergerecht of wil je gewoon die paar eieren uit je koelkast opmaken? Maak dan één van de volgende recepten:


Zoete recepten met ei


Ontbijtrecepten met ei


Lunchrecepten met ei


Dinerrecepten met ei


Borrelhapjes met ei

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *